Jaké vlastnosti májí některé druhy stromů a na co se hodí.

15.05.2015 09:22

Borovice 

Borovice je již uctívaná od středověku v Číně a v Japonsku je borovice považována za strom  posilující žívé bytosti i duše zemřelých. V Evropě  byla borovice považována za symbol zdraví,  síly, dlouhověkosti a plodnosti. Borovice má hojivé účinky  především její pryskyřice a smůla. Lečivé jsou i její pupeny, odvar z čerstvých čí sušených pupenů má pozitivní účinky při bronchitidách, revmatismu  a neurozách. Energii z borovic čerpejte, když potřebujete najít emocionální rovnováhu, posílit pamět a intelekt. V blízkosti  borovice se snadněji zbavíte rýmy, nachlazení a infekcí.

 

Bříza

Bříza má štíhlé bílé kmeny a jemné větve, už pohled na ní způsobuje uklidnění. Navazuje dobrou náladu a zahání chmury. Spánek pod břízou se doporučuje lidem, kteří pocituji vyčerpání at už z nemoce, nebo  z těžké práce. Čaj z břízy je močopudný a pomáhá rozpouštět močové kameny. Objímání břízy navozuje klid a harmonii. Bříza  posiluje intuici a vnímavost.

 
 

Buk

Staří Slované věřili,  že tam kde rostou buky tam jsou chráněni před všemi kouzly a magií. Buk je považován za strom plodnosti. Bukvice sbírané na podzim se jedli na očistu organismu. Čerstvé listy z buku se žvýkaliproti vyrážkám v ústech. Odvar z bukových listů působí proti vyrážkám. Pobyt u buku lečí bolesti hlavy a léčí krevní tlak. Buk posiluje schopnost nadhledu a tolerance. Chcete- li porozumět vašemu okolí a najít společnou řeč, pak objímejte buk  ,který pomáhá najít kompromis.

 
 

Dub

Z šumění listů těchto posvátných stromů uměli kněží starověkého Řecka rozpoznat božská znamení. Keltové a Slované duby a přinášeli jim dokonce i obětní dary. Spánek ve stínu dubu přináší prorocké sny. Dubová kůra má protizánětlivé účinky, využívá se při špatném trávení, hemeroidech, kožních zánětech a špatně se hojících ranách a při pocení nohou. Energie dubu dodává  sílu a vitalitu. Trápí -lí vás nějaké zdánlivě neřešitelné problémy, pak navštivte dub, dodá vám sílu a podpoří myšlenkové pochody v rozhodování - napoví to nejlepší řešení.

 
 

Lípa

 

Lípa je vnímána jako strom smíření. Již v dávných dobách se v rámci smíření dvou znepřátelených rodů  vysadila lípa. Jako symbol lásky , míru a urovnávající mezilidských vztahů. Květ lípy slouží proti nachlazení, zahlenění dýchacich cest, horečkám. Lípa je strom romantiků, stimuluje srdeční činnost, podporuje lásku, mírní starosti, smutek duše.

 
 

Jasan

Uvolnuje duchovní a fyzické blokády a zatvrzení. Dopomáhá k naplnění svého nadání, mocnost vody a hospodaření těla s vodou, posiluje vůli, mírní deprese, prosperita. Jasan kvete jako jeden z posledních. Teprve až po  třech ledových mužích. 

 
 

Hrušen

Očištuje organismus od jedů, léčí játra a ledviny, dnu, revmatické onemocnění. Kultivuje mužskou energii a napravuje poruchy potence.

 

Kaštan

Léčí klouby, bolesti žil, podporuje vyrovnanost, radost, veselí a prosperitu.